Bosch Service

Autoplin BRC

A.C. Volarić ovlašteni je servis za ugradnju BRC auto-plinske instalacije koji su homologirani u RH i odobreni od CVH (Centra za vozila Hrvatske).

Auto-plin, poznatiji kao propan-butan plin odnosno ukapljeni naftni plin, internacionalno označen kao LPG (Liquified Petroluem Gas), smjesa je ugljikovodika koja se zbog svojih kemijskih svojstava može koristiti kao pogonsko gorivo kod motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Njegova povoljna svojstva otkrivena su još 40-ih godina prošlog stoljeća, a do ekspanzije upotrebe auto-plina dolazi u naftnoj krizi 70-ih godina i početkom 80-ih godina. Naime, auto-plin je u pravilu upola jeftiniji od benzina, ali to nije jedina njegova prednost. Propan-butan plin izgara potpuno, pa tako ne dolazi do gubitka goriva u ispušnim plinovima, a niti do emisije štetnih čestica čađe, pepela ili slično.

Također ispušni plinovi ne sadrže otrovne sastojke poput olova ili sumpora, a emisije toksičnog ugljičnog monoksida su znatno reducirane (2 do 5 puta!). Emisija dušičnih oksida, posebno opasnih kod visokih temperatura, smanjena je za 30 - 65%, a ugljičnog dioksida 12%.

Dakle, vožnja na auto-plin točno je upola jeftinija od vožnje na benzin!

Prevedeno, to znači da od onog što se ranije plaćali svakih, za recimo 100 kilometara vožnje, ugradnjom plinskog uređaja sada pola možete vratiti sebi u džep! Tako ćete kroz određeni broj kilometara (koji ovisi o cijeni plinskog uređaja i potrošnji goriva) isplatiti cijenu ugradnje plinskog uređaja, i poslije toga se voziti upola jeftinije, a čitavo vrijeme znatno pridonosite čistoći zraka koji svi udišemo.

Također, vožnjom na auto-plin produžuje se vijek trajanja vitalnih dijelova motora. U plinu nema prljavština koje onečišćuju i kvalitativno troše motorno ulje, koje zbog toga ne gubi svoja svojstva (vidljivo je to po boji ulja koje ne tamni) i može se produžiti interval izmjene, što također donosi uštedu. Iz istog razloga, uvelike se produžuje vijek trajanja katalizatora i lambda sonde, čija je izmjena vrlo skupa.

Sve prisutniji trend ugradnje uređaja za pogon automobila propan-butan plinom u Europi, zbog značajnih ekoloških prednosti rezultirao je razvojem i napretkom ove tehnologije. Jedan od vodećih proizvođača plinskih uređaja je talijanski BRC.